Pe lângă deja cunoscutele muște sau țânțari care ne dau bătăi de cap în fiecare seară de vară, o nouă specie de insecte a apărut pe teritoriul țării noastre, în special în București, provocând probleme serioase. Este vorba despre tigrul de platan, vietate originară din America de Nord, care atacă frunzele platanului, dar și ale frasinului. Sunt dăunători care apar odată cu vremea caniculară, iar înțepătura lor poate crea neplăceri. Deși leziunile nu sunt la fel de serioase ca în cazul păianjenilor sau alte țânțarilor, sunt cazuri în care apar iritații ale pielii.
Tigrul de platan (corythucha ciliata) este o insecta este de mici dimensiuni, între 4 și 6 milimetri, are corpul aplatizat și culoarea capului gri închis. Cele trei perechi de picioare sunt echipate cu unghii ascuțite și puternice de care se folosește pentru a deteriora plantele.
Pișcătura acesteia este resimțită de om la o intensitate destul de mare, dar poate fi tratată extrem de ușor. Cele mai rapide remedii ce pot împiedica agravarea înțepăturii constau în dezinfectarea zonei afectate prin spălarea cu apă și săpun, iar pentru diminuarea durerii, aplicarea unui cub de gheață care, totodată, să reducă inflamația.
Kate Middleton, schimbare de look / FOTO
Studiu vital pentru sănătate: Cum reuşim să reducem colesterolul
Cum să prepari cafeaua PERFECTĂ
Conform specialiștilor, spray-ul antițânțari pe care îl foloseai la înțepături nu își dovedește eficiența și în cazul mușcăturii tigrului de platan, așa că este cel mai bine să te ferești de ele, prin alte metode.
Cel mai indicat este să eviți ca aceste insecte să îți pătrundă în casă. Din cauza dimensiunilor reduse, tigrul platanului se așează pe haine, fără ca acest lucru să fie observat. De aceea, este recomandat să te scuturi bine înainte să treci pragul casei, pentru ca acestea să nu ajungă printre celelalte haine. Trebuie să iei în considerare amplasarea plaselor la geamurile casei, dacă nu ai făcut deja acest lucru.
În cazul în care locuiești la curte și ai prin grădină multe plante, există o gamă largă de insecticide și soluții care se pot utiliza împotriva insectelor și care le pot ține la distanță. Specialiștii recomandă aplicarea unor tratamente cu insecticide care să igienizeze plantele, dar și arderea frunzelor infestate care să reducă răspândirea vietăților.
Exercițiul-minune! Durează doar 3 MINUTE pe zi, dar îți lucreză TOȚI mușchii corpului
Exerciții fizice simple care îți vor îmbunătăți considerabil viața sexuală
Există și metode naturale prin care poți să împiedici apariția micilor insecte dăunătoare. Deoarece acestea se hrănesc doar cu o singură specie de plante, este suficient să apelezi la plantarea unor altor specii care să nu le atragă.
Spre exemplu, tigrul platanului nu se va așeza niciodată pe azalee, acei arbuști florali decorativi. Prin urmare, varietatea de specii plantate va împiedica răspândirea insectelor.
Consecinţele GRAVE ale lipsei fierului din organism: Ce boli rişti
Ai APLICAȚIA LANTERNĂ pe telefon? Vezi de ce trebuie să o dezinstalezi IMEDIAT
Care este starea ta de sănătate în funcție de CULOAREA urinei. Când trebuie să te îngrijorezi?
Așa cum am menționat deja, acest tip de insectă este atrasă de mediile extrem de calde, uscate și însorite. Încearcă să menții tot timpul solul plantelor umed și să le asiguri umbră cât de mult este posibil. Aceasta reprezintă o modalitate naturală prin care poți să eviți invazia tigrului de platan.